Sanne en Louis
Door: La Laitiere
Blijf op de hoogte en volg Sanne
05 September 2009 | Frankrijk, Versailles
Ik zeg het alvast maar even: alle typfouten in dit reisverslag, niet mijn schuld, maar die van de Fransen. Tering, wie bedenkt het nou om alle letters op een andere plek neer te zetten!
Anyway, ik ben er dus: Versailles!
1 september werd ik op de trein naar Parijs gezet. Ik had helemaal het gevoel niet dat ik nu echt voor 10 maanden pleite zou zijn, maar zodra de trein wegreed dacht ik echt "kut, waar ben ik mee bezig!" Helaas was er geen weg terug dus ben ik maar blijven zitten..
Ergens voorbij Den Haag kwam er een Nederlands koppel de coupe binnen. "Uuh schat, volgens mij zit er iemand op ons plekje.." It soe Sanne ek wer net weze; Blijkt dus dat er op het treinticket behalve coupe nummers ook nog stoelnummers staan. Zat ik dus ook nog in de verkeerde coupe, well done.
Ik mn goeie plekje opzoeken, jippie! Tegenover twee Franse madams, en chaggi dat ze waren. Heb de hele reis met ingetrokkeb benen gezeten, durfde niet eens de droge worst uit de tas te halen.
Maar gelukkig ging de reis best snel en kwamen we aan op Gare du Nord. Nou toen kwam het leukste gedeelte: dy kutkoffers.. Iedereen moest natuurlijk zo snel mogelijk de trein uit want het was het eindstation dus weinig tijd ja... Ik heb mezelf wel tachtig keer vervloekt, vooral dat ene rotding van Omme Livius en Tante Christa, #piep# wat een #""#.
Toen moest ik Ester nog vinden, eigenlijk had ik haar al vrij snel op het oog, maar wist het natuurlijk niet zeker. Dus ik heel voorzichtig: Ester? Huplakee direct twee zoenen te pakken, daar ging mijn koude Friese afweersysteem.
Het daarop volgende uur zal ik even kort samenvatten: Ester wist niet precies waar we heen moest, bezweete Sanne loopt met de rotkoffer overal achteraan, Fransen gaan zich irriteren aan Sanne met een onhandelbare koffer op de roltrap, Sanne moet een koffer een trap opsjouwen, koffer pleurt naar beneden, aardige Franse man tilt de koffer de trap op, eerste trein bereikt, jammer..duurt maar 5 min, Sanne haar handen trillen, kunnen de koffer niet meer tillen, AUTO!!!! EINDELIJK!!
Even over het huis en de kiddies: groot en super lief (beetje verwend dat wel). Mijn eigen studio was best wel vies, ,maar ik ben er mee bezig om het op te knappen, gisteravond nog even de wc schoongemaakt, het vorige meisje had zwart haar...
Helaas geen internet, dus dan maar naar een internetcafe, ben nu al 10 euro lichter, maar voruit dan maar. Gelukkig heb ik de weekends vrij dus genoeg tijd om mn geld weer uit te geven aan internet :)
Maandag begint de talencursus, moest een toelatingstoets doen die nog moeilijker was dan mijn eindexamen en daarna werd besloten dat mijn Frans bagger was, dus nu zit ik in niveau 1! Ach dan beginnen we rustig, ook goed.
Nou, ik ga maar even verder met versailles verkennen, denk dat ik maar even een wandeling ga maken met Louis in de Jardins, is toch om de hoek..
Anyway, ik ben er dus: Versailles!
05 September 2009 - 13:27
C&A:
Mooi stikje Tryn, hald de humor der mar yn! -
05 September 2009 - 15:56
Eline:
Hey San!
Je bent in ieder geval je Friese gebektheid niet kwijt geraakt.
Balen van het internet. Maar je Franse "pappa" zou er toch iets aan gaan doen zodat je wel toegang tot het internet krijgt?
Hoe bevalt je studio? (Ondanks de viezigheid).
Begin je al wat te wennen aan de taal? Of spreek je gewoon lekker Hollands met de kids? Wat betreft je intake: voor je het weet zit je op niveau achtenzeventig. (Bij wijze van dan, geen idee hoe dat in elkaar zit).
En het eten? Al typisch Frans gegeten?
Nou meid, geniet er van en ik kijk uit naar je volgende verhaal. Ik hoop dat ik dan inmiddels in Madrid zit. Mijn nieuwe vlucht is geboekt voor donderdag!
Take care en we houden contact.
Dikke kus! -
05 September 2009 - 16:49
Livius En Alie:
Hee Sanne
Wat in leuk ferslach!
Hoopjedats't in moaie tiid krijst.Wij bliuwe dy fansels folgjen...
au revoir!! -
05 September 2009 - 20:58
Marja:
Sanne, geniet ervan! Ik kijk uit naar je volgende verhaal!
Liefs -
06 September 2009 - 00:15
Sij:
Nou, het is toch maar een daad van grote moed, lieve Sanne, dat jij - na al een paar jaar geen Frans te hebben gehad en nauwelijks Frans spreken te hebben getraind - eventjes 300 dagen gaat leven in Frankrijk. Ook al zakt je misschien menigmaal de moed in de schoenen, gewoon doorgaan, later zul je er altijd trots op zijn !! Hoe spreek je met de familie ? Spreken ze Engels ? Duik het Franse bad in, hoor ! MOcht je nog familie op bezoek krijgen en je wilt nog wat boeken van school (dus meer vanuit het Nederlands naar het Frans), laat ze dan contact met me opnemen, dan kan ik wat meegeven ! Stom, had ik eerder aan moeten denken (en jij ook, trouwens)!
Sanne, de koffer hoef je nu in maanden niet meer te zeulen, je zit op een prachtplek en mocht je ons willen zien (Van Wunnik, Van Dijk en Sikma)kom dan dinsdag 15 september naar het château: daar zijn we dan met de werkweekgroep vanaf 10.00 uur. Moet ik nog een handig grammticaboekje voor je meenemen, of een gespreksvaardigheidsboekje ? Mail het me !
Bonne chance, chère Sanne !! Vas-y !!
Sij
06 September 2009 - 13:21
Jacqueline:
Hey Sanne,
De eerste 'hobbels' al doorstaan heb ik gelezen. Er zullen vast nog wel meer komen, maar jou kennende kom je die wel te boven! Veel succes in je gastgezin en het leren van de Franse taal ( volgend jaar staan wij vast te klapperen met onze oren!)geniet ervan en we zullen je reisverslagen zeker volgen. Groetjes uit Dokkum. -
06 September 2009 - 20:41
Rienekee:
Goeiedag eem Sanne! Hoe is het?? Super leuk om je verhaal te lezen...Heb je het naar je zin?? En Hoe is het gezin? leuke mensen en kun je het goed vinden met de kinderen?? Ik hoop dat je veel verhalen op je site gaat zetten, blijf ik mooi op de hoogte (A)...
Marfan en ik waren dit weekend met ons volleybalteam op Ameland,We hebben in de pizzeria gegeten, was erg gezelligg...
Nou mevrouwtje, heel erg veel succes en ik spreek je snel!!!
Dikke kus xxx -
06 September 2009 - 20:51
Je Maatje:
Sannie!
Met smart gewacht op je eerste Versaise Verslag. Zag alweer allemaal apen&beren, maar zoals altijd komt alles altijd wel weer goed, als je het maar op je af laat komen en als het zover is het over je heen laat komen.. Hehe. Hoop dat je snel internet op je laptop krijgt, zodat ik je weer anytime op facebook tegen kan komen.
Tschussss! x Anne -
07 September 2009 - 18:18
Baukje:
Hey Sanne!
Dus do sist ek al yn Frankryk! Moai ferhaal sa, en alles went fansels wol in kear! En mei dat fransk fan dy komt it ek wol goed! Heel folle sukses en ik sil dy wol wat folgje;)
Leafs!